Hoe werkt het doulatraject?

Als je bevestiging hebt gekregen van je zwangerschap en je bent geïnteresseerd in mij als je doula, dan kan je direct contact met me opnemen. We maken een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik hoor dan graag je ideeën en wensen over jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Tijdens het kennismakingsgesprek kan je onderzoeken of er tussen ons een klik is en of er voldoende vertrouwen is om samen het traject verder te doorlopen.

Pakketten en ondersteuning
Je kan kiezen voor losse ondersteuning of een pakket. Het Basis Pakket heeft een gunstige prijs en een gebalanceerde samenstelling. Het populaire Luxe Pakket geeft meer mogelijkheden om extra tijd in te ruimen. Denk hierbij aan hulp om de weeën op te wekken als je voorbij je uitgerekende datum bent, of je wil een lekker ontspannende massage of je wilt extra ondersteuning bij stuitligging. Vooral voor Supermama’s, die geen partner hebben, adviseer ik dit pakket te kiezen met name voor extra ondersteuning (denk aan begeleiding naar de verloskundige of ziekenhuis of het doen van oefeningen samen).
De pakketten geven je alle tools om goed voorbereid en zelfverzekerd van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd een geweldige ervaring te maken. Het Last Minute pakket is prettig als je op het laatste moment toch graag ondersteuning wil tijdens de bevalling bijvoorbeeld als je een tweede kindje krijgt. De pakketten, met uitzondering van het last minute pakket hebben de volgende vaste onderdelen:


Ondersteuning in pakketten

Intakegesprek:
Rond 24-26 weken hebben we een tweede gesprek, ook bij je thuis. Ik stuur je dan een intakeformulier om in te vullen en voor ons gesprek terug te sturen. We gaan dan dieper in op je verwachtingen t.a.v. de bevalling en we bespreken je geboortewensen. De onderwerpen die we bespreken zijn:
Wat kan je wel en wat kan je niet beïnvloeden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed? Wat verwacht je van mij als doula, wat verwacht je van je (geboorte)partner? Wat wil je echt niet en wat wil je heel graag? Waar wil je bevallen? Wat is een geboorteplan en hoe werkt het?

Gewoon bevallen:
Rond 28-30 weken zwangerschap leg ik aan jou en je partner tot in detail uit wat je kan verwachten tijdens de bevalling. Je krijgt veel praktische tips en goede oefeningen voor tijdens de zwangerschap en bevalling.

Bevalplan:
Rond 30-32 weken stuur ik je een formulier toe dat je kan gebruiken als basis voor je bevalplan. Het is een formulier met verschillende keuzes. Als je alles hebt aangevinkt, lopen we het samen door. Daarna krijg je een format waarin je je keuzes makkelijk kan verwerken.

Spinning Babies (TM):
Rond 34-36 weken hebben we een heel actieve afspraak met veel praktische oefeningen. Ik kom namelijk bij je langs om oefeningen voor balans in je lichaam uit te leggen en vooral ook om te doen! Het is dan prettig als je partner aanwezig is zodat jullie de oefeningen samen kunnen uitvoeren. De oefeningen (ook bekend als Spinning Babies TM) helpen je lijf om beter in balans te zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Voorbereiding kraamtijd:
Rond 38 weken kom ik bij je thuis langs om je voor te bereiden op de kraamperiode. In deze meeting bespreken we onder andere wat je kan verwachten van de eerste nacht, van de medische- en kraamzorg, de fysieke en emotionele veranderingen van jou en je kindje, als het anders loopt dan verwacht en van je herstel.

Ongelimiteerd support via telefoon, whatsapp en email:
Vanaf het tweede gesprek tot twee weken na de geboorte ben ik telefonisch bereikbaar van 9 uur tot 21 uur voor directe hulp of vragen. Je mag ook per email vragen stellen, verwachtingen en zorgen delen. Als er medische expertise of hulp nodig is zal ik je doorverwijzen.
Vanaf week 38 tot aan week 42 sta ik 24 uur/7 dagen per week klaar voor jou om na je telefoontje binnen 1 uur aanwezig te zijn op je bevalling.

Continue support bij je bevalling: 
Uit ervaring blijkt dat de continue support vaak pas nodig is vanaf de actieve fase. Ik blijf totdat baby en placenta zijn geboren en je kindje rustig bij je gedronken heeft.

Afsluitend gesprek:
 Na de geboorte van je kindje kom ik in de eerste week langs om de bevalling en de begeleiding na te bespreken. Ik hou tijdens de bevalling bij wat er gebeurt en zal je een kort overzicht hiervan geven.


Overige ondersteuning tijdens de zwangerschap

Moxa (tussen 33 en 36 weken):
De moxa-stick (soort wierook stick van bijvoetskruid) verwarmt de huid en acupunten (drukpunten) met als doel de chi/energie te laten stromen. Als je kindje in stuit ligt kan je via moxa zorgen dat er meer beweging in je bekken komt waardoor je kindje ook bewegelijker wordt. Dit kan er voor zorgen dat je baby alsnog naar een hoofdligging kan draaien.
Ik kom naar je toe om je het uit te leggen. Je krijgt een moxa stick om thuis te gebruiken, zodat je zelf in de volgende dagen de procedure kan herhalen.

Rug massage:
De rug massage is een combinatie van cupping en een ontspanningsmassage. Afhankelijk van hoeveel weken je zwanger bent wordt er gecupt over je gehele rug of een gedeelte van je rug. Bij cupping wordt de huid een beetje opgetrokken, hetgeen de doorbloeding bevordert. Na de cupping volgt een ontspannende massage waarin naast je rug ook je bekken worden meegenomen. Tijdens de zwangerschap wordt rekening gehouden met je termijn en worden drukpunten die weeën in gang zouden kunnen zetten vermeden voor de 38 weken.

Voet- en beenmassage:
De voet- en beenmassage richt zich op gezwollen voeten en onderbenen. Ik leer jou en je partner de onderliggende theorie, zodat je in de volgende dagen zelf thuis je voeten en benen beter kan verzorgen.

Geen weeën? (vanaf 41 weken of bij gebroken vliezen zonder weeën):
In deze sessie wordt gebruik gemaakt van acupressuur in combinatie met ontspanningsmassage en cupping om je lichaam te helpen om weeën op te wekken. Het is heel geschikt om deze sessie voor of na het loswoelen van de vliezen (strippen) door de verloskundige te doen.

Nestelingshulp:
Naast uitgebreide informatie over de kraamtijd help ik je voorbereiden op een praktische manier op je kindje. Ik kan je helpen met; je ziekenhuistas te pakken, een verschoningstas te pakken, baby’s uitzet samen te stellen (bed, bad en verschoningsproducten), Baby’s bedje en kinderwagen op te maken, soepel een maxicosi in de auto vast te zetten, prenataal kolven, je bed klaar te maken voor het geval je vliezen breken. Afhankelijk van de tijd kan je een keuze doen uit de bovenstaande onderwerpen.

Extra begeleiding:
Mocht je behoefte hebben aan extra begeleiding tijdens je zwangerschap dan is dit mogelijk. Denk hierbij aan een bezoek aan de verloskundige of arts of extra ondersteuning bij voorweeën.


Ondersteuning tijdens de bevalling (Last Minute)

Tijdens de bevalling zal ik je ondersteunen om vertrouwen te geven in het geboorteproces en in je eigen kracht. Ik ondersteun je in de keuzes die jij maakt. Ik geef je lichamelijke, mentale en emotionele steun en zal je adviseren in elke situatie.
Ik verricht geen controlerende en/of medische handelingen, dat valt onder de verantwoordelijkheid van de verloskundige of arts.
Deze ondersteuning wordt altijd gecombineerd met een gesprek vooraf (voor het bespreken van het geboorteplan) en achteraf (om de bevalling na te bespreken).

Ondersteuning bij keizersnede:
Mocht je tijdens de zwangerschap voor een keizersnede kiezen, dan pas ik de sessies daarop aan. Je krijgt in detail uitgelegd wat je kan verwachten en welke keuzes je hebt. Op de dag van de keizersnee ben ik vanaf het begin aanwezig, dus vanaf het moment dat je je moet melden in het ziekenhuis. Ik begeleid je de gehele dag om eventuele stress te voorkomen en ervoor te zorgen dat je je veilig en zeker van jezelf voelt. Gedurende de uren dat we moeten wachten zorg ik voor ontspannende massages, de voorbereiding van de seeding van je baby en geef je uitleg over dingen die gebeuren. Tijdens de keizersnee worden foto’s genomen en waak ik voor een snelle hereniging, mocht je gescheiden worden van je kindje. Tijdens de eerste uren na de keizersnee help ik je met wat je nodig hebt om een fijne start te hebben met je kindje, zoals het geven van hulp bij aanleggen aan de borst. 


Nieuw! Per 1 januari 2019: KRAAMZORG!


Binnenkort meer hierover!


Ondersteuning kraamtijd/postpartum moeder en kindzorg in pakket

De eerste 6 weken na je bevalling wordt de kraamtijd genoemd. Het is een intensieve periode die bekend staat als transitie(overgangs)periode. Tijdens deze transitie periode ondergaan jij en je baby een aantal fysieke veranderingen; voor jou van zwanger naar niet-zwanger (organen komen weer op hun plek, minder bloed, herstel van weefsel enz.) en voor je kindje van foetus naar baby (zelfstandig ademen en eten, horen, voelen, zien enz.). Deze veranderingen beïnvloeden je ook emotioneel (o.a. door het wegvallen van een aantal hormonen). Dit alles, met vaak een tekort aan slaap, maakt deze periode intensief.

Het is ook een magische periode van een nieuw spannend avontuur waarin je elkaar leert kennen. Blijdschap en onzekerheid wisselen elkaar af en kunnen je een gevoel van een emotionele rollercoaster geven. Het is prettig om je gedurende deze woelige tijden een doula te hebben die je kan begeleiden, je dingen kan leren en kan verzorgen. De doula diensten worden aangeboden voor de dag en nacht! Een nachtdienst duurt (minimaal) 8 uur.

De doula diensten voor de kraamtijd met moeder en kindzorg zijn ervoor om je normale taken over te nemen en jou te laten relaxen om te herstellen en op kracht te komen. Het zorgt voor een fijne overgang nadat de kraamzorg is beëindigd tot aan het moment dat jezelf volledig de zorg op je kan nemen. Met name voor ouders met een premature baby die geen kraamzorg krijgen en toch thuis willen settelen is het ideaal. De moeder en kindzorg worden aangeboden als losse dagen/nachten of als een pakket met een gunstige prijs.

Kraamtijd/Postpartum moeder en kindzorg Pakket – Mix & Match:
De dag en nachtdiensten worden in dit pakket gecombineerd totdat jij nodig hebt om je te laten genieten van je kindje. Bel me voor een persoonlijke offerte.


Overige ondersteuning in de kraamtijd

Borstvoeding ondersteuning:
Samen kijken we tijdens het voeden van je kindje hoe we verbeteringen kunnen aanbrengen. Ik geef je informatie over verschillende technieken en hoe je een borstontsteking kan voorkomen. Mocht het nodig zijn kan ik je doorverwijzen naar een goede lactatiekundige.

Belly Binding:
Belly binding is het inbinden van je buik om een snel herstel te bevorderen. Ik leg je uit hoe het ’t meest effectief is, wanneer wel en wanneer niet te doen en in welke periode rekening houdend met het opbouwen van spiermassa en conditie.

Bevorderen perineum herstel:
Als je bent ingescheurd of last hebt van je hechtingen van bijvoorbeeld een knip, dan is het fijn om hier snel van te herstellen. Tijdens de sessies bereid ik pads voor die je dagelijks kan gebruiken om de pijn te verlichten. Ik bereid kruidenstoombaden voor en leer je hoe en wanneer je het effectiefst een kruidenstoombad kan nemen.

Mama en babymassage:
In deze sessie krijgen jij en je baby een ontspannende massage. Ik geef uitleg en oefen met je hoe je zelf je baby het beste kan masseren, welke producten je kan gebruiken en waar je op moet letten. Ik geef jou een uitgebreide ontspannende full body massage gecombineerd met moxa en cupping.

Rebozo sluitingsritueel: (rond 40 dagen na de bevalling):
40 Dagen na je bevalling bestaat de mogelijkheid om een traditioneel Mexicaans rebozo sluitingsritueel te ondergaan. De rebozo is een doek die doula’s veel gebruiken voor verschillende massage- en houdingstechnieken. Tijdens deze behandeling help ik je emotioneel, spiritueel en fysiek je bevalling en kraamtijd af te sluiten en je klaar te maken voor je nieuwe leven met je gezin. Het ritueel duurt ongeveer 3 uur.