Wat is een doula?

Een doula is een kundige en ervaren zwangerschaps- en bevallingscoach, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap en bevalling. Zwanger zijn en moeder worden is een nieuwe levensfase, waarin het moeilijk kan zijn om balans te vinden. Het is nieuw, soms verwarrend, emotioneel en vermoeiend. Een doula kan helpen om de zwangerschap, je bevalling en het moeder worden prettiger te doorlopen!

Uit onderzoek en uit de praktijk is duidelijk gebleken dat een doula effectief helpt om langs natuurlijke weg te bevallen en daarmee het risico op keizersnede, ruggenprik of kunstverlossing te verminderen. Door duidelijke uitleg en door jouw angsten, wensen en verwachtingen te bespreken, kijken we samen naar wat nodig is en wat voor jou werkt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hierdoor stel ik je in staat om vol zelfvertrouwen, goede keuzes maken en de regie in eigen hand te hebben.


 

 


Bevalcursus

Intake en zwangerschapsoefeningen:
Rond 30 weken hebben we een intake bij je thuis. We gaan dan dieper in op je verwachtingen t.a.v. de bevalling. Vervolgens hebben we een heel actieve tweede gedeelte met oefeningen voor jou en je partner om samen uit te voeren. De oefeningen (ook bekend als Spinning Babies TM) helpen je lijf om beter in balans te zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Natuurlijk bevallen:
Tijdens de tweede sessie leg ik aan jou en je partner tot in detail uit wat je kan verwachten tijdens de bevalling. Je krijgt veel praktische tips en goede oefeningen voor tijdens bevalling om de weeën op te vangen.

Bevalplan en als t anders loopt dan verwacht:
Na de tweede sessie stuur ik je een formulier toe dat je kan gebruiken als basis voor je bevalplan. In onze derde sessie lopen we samen alle opties door zodat je goed geïnformeerd bent en kan aangeven in je bevalplan wat belangrijk voor je is. Tegelijkertijd bespreken we de mogelijkheden als de bevalling toch anders loopt dan verwacht.Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je goed voorbereid.


 


Ondersteuning tijdens de bevalling

Alleen beschikbaar voor kraamzorg cliënten

(Geboorte) Doula
Tijdens de bevalling zal ik je ondersteunen om vertrouwen te geven in het geboorteproces en in je eigen kracht. Ik ondersteun je in de keuzes die jij maakt. Ik geef je lichamelijke, mentale en emotionele steun en zal je adviseren in elke situatie.
Ik verricht geen medische handelingen, dat valt onder de verantwoordelijkheid van de verloskundige of arts.

Ook ondersteuning bij keizersnede
Op de dag van de keizersnee ben ik vanaf het begin aanwezig, dus vanaf het moment dat je je moet melden in het ziekenhuis. Ik begeleid je de gehele dag om eventuele stress te voorkomen en ervoor te zorgen dat je je veilig en zeker van jezelf voelt. Gedurende de uren dat we moeten wachten zorg ik voor ontspannende massages, de voorbereiding van de seeding van je baby en geef je uitleg over dingen die gebeuren. Tijdens de keizersnee worden foto’s genomen en waak ik voor een snelle hereniging, mocht je gescheiden worden van je kindje. Tijdens de eerste uren na de keizersnee help ik je met wat je nodig hebt om een fijne start te hebben met je kindje, zoals het geven van hulp bij aanleggen aan de borst.