Wat is een doula?

Een doula is een kundige en ervaren zwangerschaps- en bevallingscoach, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap en bevalling. Zwanger zijn en moeder worden is een nieuwe levensfase, waarin het moeilijk kan zijn om balans te vinden. Het is nieuw, soms verwarrend, emotioneel en vermoeiend. Een doula kan helpen om de zwangerschap, je bevalling en het moeder worden prettiger te doorlopen!

Uit onderzoek en uit de praktijk is duidelijk gebleken dat een doula effectief helpt om langs natuurlijke weg te bevallen en daarmee het risico op keizersnede, ruggenprik of kunstverlossing te verminderen. Door duidelijke uitleg en door jouw angsten, wensen en verwachtingen te bespreken, kijken we samen naar wat nodig is en wat voor jou werkt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hierdoor stel ik je in staat om vol zelfvertrouwen, goede keuzes maken en de regie in eigen hand te hebben.

Hoe werkt het doulatraject?

Als je bevestiging hebt gekregen van je zwangerschap en je bent geïnteresseerd in mij als je doula, dan kan je direct contact met me opnemen. We maken een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik hoor dan graag je ideeën en wensen. Tijdens het kennismakingsgesprek kan je onderzoeken of er tussen ons een klik is en of er voldoende vertrouwen is om samen het traject verder te doorlopen.
Samen kunnen we dan het pakket samenstellen wat bij jou past uitgaande van het Basis Pakket.Het Basis Pakket heeft een gunstige prijs en een gebalanceerde samenstelling. Het geeft je alle tools om goed voorbereid en zelfverzekerd van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd een geweldige ervaring te maken.


 

 


Ondersteuning uit Basis Pakket

Intake en Spinning Babies (TM):
Rond 26-30 weken hebben we een intake bij je thuis. We gaan dan dieper in op je verwachtingen t.a.v. de bevalling. Vervolgens hebben we een heel actieve tweede gedeelte met oefeningen voor jou en je partner om samen uit te voeren. De oefeningen (ook bekend als Spinning Babies TM) helpen je lijf om beter in balans te zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Gewoon bevallen:
Rond 30-34 weken zwangerschap leg ik aan jou en je partner tot in detail uit wat je kan verwachten tijdens de bevalling. Je krijgt veel praktische tips en goede oefeningen voor tijdens de zwangerschap en bevalling om de weeën op te vangen.

Bevalplan:
Rond 34-36 weken stuur ik je een formulier toe dat je kan gebruiken als basis voor je bevalplan. In onze derde sessie lopen we samen alle opties door zodat je goed geïnformeerd bent en kan aangeven in je bevalplan wat belangrijk voor je is.

Voorbereiding kraamtijd:
Rond 38 weken kom ik bij je thuis langs om je voor te bereiden op de kraamperiode. In deze meeting bespreken we onder andere wat je kan verwachten van de eerste nacht, van de medische- en kraamzorg, de fysieke en emotionele veranderingen van jou en je kindje, als het anders loopt dan verwacht en van je herstel.

Ongelimiteerd support via telefoon, whatsapp en email:
Ik telefonisch bereikbaar van 9 uur tot 21 uur voor directe hulp of vragen. Je mag ook per email vragen stellen, verwachtingen en zorgen delen. Als er medische expertise of hulp nodig is zal ik je doorverwijzen.
Vanaf week 38 sta ik 24 uur/7 dagen per week klaar voor jou om na je telefoontje binnen 1 uur aanwezig te zijn op je bevalling.

Continue support bij je bevalling: 
Uit ervaring blijkt dat de continue support vaak pas nodig is vanaf de actieve fase. Ik blijf totdat baby en placenta zijn geboren en je kindje rustig bij je gedronken heeft.

Afsluitend gesprek:
Na de geboorte van je kindje kom ik in de eerste week langs om de bevalling en de begeleiding na te bespreken. Ik hou tijdens de bevalling bij wat er gebeurt en zal je een kort overzicht hiervan geven.


 


Overige ondersteuning tijdens de zwangerschap

Moxa (tussen 33 en 36 weken):
De moxa-stick (soort wierook stick van bijvoetskruid) verwarmt de huid en acupunten (drukpunten) met als doel de chi/energie te laten stromen. Als je kindje in stuit ligt kan je via moxa zorgen dat er meer beweging in je bekken komt waardoor je kindje ook bewegelijker wordt. Dit kan er voor zorgen dat je baby alsnog naar een hoofdligging kan draaien.
Ik kom naar je toe om je het uit te leggen. Je krijgt een moxa stick om thuis te gebruiken, zodat je zelf in de volgende dagen de procedure kan herhalen.

Extra begeleiding:
Mocht je behoefte hebben aan extra begeleiding tijdens je zwangerschap dan is dit mogelijk. Denk hierbij aan een bezoek aan de verloskundige of arts of extra ondersteuning bij voorweeën.


 


Ondersteuning tijdens de bevalling (Last Minute)

Tijdens de bevalling zal ik je ondersteunen om vertrouwen te geven in het geboorteproces en in je eigen kracht. Ik ondersteun je in de keuzes die jij maakt. Ik geef je lichamelijke, mentale en emotionele steun en zal je adviseren in elke situatie.
Ik verricht geen controlerende en/of medische handelingen, dat valt onder de verantwoordelijkheid van de verloskundige of arts.
Deze ondersteuning wordt altijd gecombineerd met een gesprek vooraf (voor het bespreken van het geboorteplan) en achteraf (om de bevalling na te bespreken).

Ondersteuning bij keizersnede:
Mocht je tijdens de zwangerschap voor een keizersnede kiezen, dan pas ik de sessies daarop aan. Je krijgt in detail uitgelegd wat je kan verwachten en welke keuzes je hebt. Op de dag van de keizersnee ben ik vanaf het begin aanwezig, dus vanaf het moment dat je je moet melden in het ziekenhuis. Ik begeleid je de gehele dag om eventuele stress te voorkomen en ervoor te zorgen dat je je veilig en zeker van jezelf voelt. Gedurende de uren dat we moeten wachten zorg ik voor ontspannende massages, de voorbereiding van de seeding van je baby en geef je uitleg over dingen die gebeuren. Tijdens de keizersnee worden foto’s genomen en waak ik voor een snelle hereniging, mocht je gescheiden worden van je kindje. Tijdens de eerste uren na de keizersnee help ik je met wat je nodig hebt om een fijne start te hebben met je kindje, zoals het geven van hulp bij aanleggen aan de borst.