De kraamtijd

De eerste 6 weken na je bevalling wordt de kraamtijd genoemd. Het is een intensieve periode die bekend staat als transitie(overgangs)periode. Tijdens deze transitie periode ondergaan jij en je baby een aantal fysieke veranderingen; voor jou van zwanger naar niet-zwanger (organen komen weer op hun plek, minder bloed, herstel van weefsel enz.) en voor je kindje van foetus naar baby (zelfstandig ademen en eten, horen, voelen, zien enz.). Deze veranderingen beïnvloeden je ook emotioneel (o.a. door het wegvallen van een aantal hormonen). Dit alles, met vaak een tekort aan slaap, maakt deze periode intensief.
Het is ook een magische periode van een nieuw spannend avontuur waarin je elkaar leert kennen. Blijdschap en onzekerheid wisselen elkaar af en kunnen je een gevoel geven van een emotionele rollercoaster. Het is prettig om gedurende deze woelige tijden een doula/kraamverzorgende te hebben die je kan begeleiden, je dingen kan leren en kan verzorgen.

Kraamzorg

Doula Joyce levert kraamzorg. Wat houdt dat in? In Nederland hebben we kraamzorg voor de eerste 8 dagen na je bevalling. Kraamzorg is gericht op het bieden van zorg & ondersteuning en het geven van instructies & voorlichting. De kraamverzorgende is er om rust te creëren, om het herstel van de kraamvrouw en de opname van de baby in het gezin te bevorderen. Daarnaast assisteert de kraamverzorgende de verloskundige tijdens de bevalling.

Hoe regel je kraamzorg?
Je kan vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent contact met me opnemen. We spreken dan af voor een kennismakingsgesprek. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier reserveer je een plekje rond je uitgerekende datum.
Rond de 34e week van je zwangerschap neem ik contact met je op voor een intake. Deze intake duurt ongeveer 1 uur. Tijdens dit gesprek starten we met het zorgdossier, waarin jouw zorgvraag en bijbehorende zorg wordt vastgelegd. We doen een arbocheck voor de werkomstandigheden en maken afspraken wanneer te bellen bij de bevalling.

Natuurlijke kraamzorg & ondersteuning

Als je onder de zorg bent van een verloskundige zal ik de verloskundige tijdens de bevalling assisteren. Als je onder de zorg van het ziekenhuis bent, kom ik als je weer naar huis mag (onafhankelijk van het tijdstip; dus ook ‘s avonds of ‘s morgens vroeg).
Door mijn doula achtergrond werk ik op een natuurlijke wijze en gebruik veel natuurlijke producten. Ik pas mijn werkwijze op jouw gezin aan, want ik vind het belangrijk dat de kraamtijd ook een fijne tijd is voor jullie.

Tijdens de 8 dagen kraamzorg, verzorg ik de:
1) controles van moeder en baby;
2) begeleiding bij de (borst)voeding;
3) voorlichting, geef instructies en help met de integratie van de baby in het gezin;
4) observaties, signalering en rapportering naar de verloskundige en na afronding van het kraambed aan de jeugdverpleegkundige (consultatiebureau);
5) waarborging van de hygiëne.

Mocht je (na de kraamtijd nog) extra ondersteuning nodig hebben, dan kan je gebruikmaken van mijn doula ondersteuning postpartum (moeder en kindzorg).


 


Doula ondersteuning postpartum moeder en kindzorg

Extra kraamzorg:
Een verlenging van de kraamzorg met doula ondersteuning voor moeder zorgt voor een fijne overgang nadat de (officiële) kraamzorg is beëindigd. Het loopt door tot aan het moment dat jezelf volledig de zorg op je kan nemen. Met name voor ouders met een premature baby die geen kraamzorg krijgen en toch thuis willen settelen is het ideaal. De moeder- en kindzorg worden aangeboden als losse uren of als een pakket met een gunstige prijs.

Borstvoeding ondersteuning:
Samen kijken we tijdens het voeden van je kindje hoe we verbeteringen kunnen aanbrengen. Ik geef je informatie over verschillende technieken en hoe je een borstontsteking kan voorkomen. Mocht het nodig zijn kan ik je doorverwijzen naar een gespecialiseerde lactatiekundige.

Belly Binding:
Belly binding is het inbinden van je buik om een snel herstel te bevorderen. Ik leg je uit hoe het ’t meest effectief is, wanneer wel en wanneer niet te doen en in welke periode rekening houdend met het opbouwen van spiermassa en conditie.

Bevorderen perineum herstel:
Als je bent ingescheurd of last hebt van eventuele hechtingen, dan is het fijn om hier snel van te herstellen. Tijdens de sessies bereid ik pads die je dagelijks kan gebruiken om de pijn te verlichten. Ik bereid kruidenstoombaden voor je en leer je hoe en wanneer je het effectiefst een kruidenstoombad kan nemen.

Babymassage:
In deze sessie geef ik uitleg en oefen met je hoe je zelf je baby het beste kan masseren, welke producten je kan gebruiken en waarop je moet letten.

Rebozo sluitingsritueel: (rond 40 dagen na de bevalling):
40 Dagen na je bevalling bestaat de mogelijkheid om een traditioneel Mexicaans rebozo sluitingsritueel te ondergaan. De rebozo is een doek die doula’s veel gebruiken voor verschillende massage- en houdingstechnieken. Tijdens deze behandeling help ik je emotioneel, spiritueel en fysiek je bevalling en kraamtijd af te sluiten en je klaar te maken voor je nieuwe leven met je gezin. Het ritueel duurt ongeveer 3 uur.