De kraamtijd

De eerste 6 weken na je bevalling wordt de kraamtijd genoemd. Het is een intensieve periode die bekend staat als transitie(overgangs)periode. Tijdens deze transitie periode ondergaan jij en je baby een aantal fysieke veranderingen; voor jou van zwanger naar niet-zwanger (organen komen weer op hun plek, herstel van weefsel enz.) en voor je kindje van foetus naar baby (zelfstandig ademen en eten, horen, voelen, zien enz.). Deze veranderingen beïnvloeden je ook emotioneel (o.a. door het wegvallen van een aantal hormonen). Dit alles, met vaak een tekort aan slaap, maakt deze periode intensief.
Het is ook een magische periode van een nieuw spannend avontuur waarin je elkaar leert kennen. Blijdschap en onzekerheid wisselen elkaar af en kunnen je een gevoel geven van een emotionele rollercoaster. Het is prettig om gedurende deze woelige tijden een doula/kraamverzorgende te hebben die je kan begeleiden, je dingen kan leren en kan verzorgen.

Kraamzorg

Doula Joyce levert kraamzorg. Wat houdt dat in? In Nederland hebben we kraamzorg voor de eerste 8 dagen na je bevalling. Kraamzorg is gericht op het bieden van zorg & ondersteuning en het geven van instructies & voorlichting. De kraamverzorgende is er om rust te creëren, om het herstel van de kraamvrouw en de opname van de baby in het gezin te bevorderen. Daarnaast assisteert de kraamverzorgende de verloskundige tijdens de bevalling.

Hoe regel je kraamzorg?
Je kan vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent contact met me opnemen. We spreken dan af voor een kennismakingsgesprek. Met het ondertekenen van het inschrijfformulier reserveer je een plekje rond je uitgerekende datum.
Rond de 30e week van je zwangerschap neem ik contact met je op voor een intake. Deze intake duurt ongeveer 1 uur. Tijdens dit gesprek starten we met het zorgdossier, waarin jouw zorgvraag en bijbehorende zorg wordt vastgelegd. We doen een arbocheck voor de werkomstandigheden en maken afspraken wanneer te bellen bij de bevalling.

Holistische en natuurlijke kraamzorg

Als je onder de zorg bent van een verloskundige zal ik de verloskundige tijdens de bevalling assisteren. Als je onder de zorg van het ziekenhuis bent, kom ik als je weer naar huis mag (onafhankelijk van het tijdstip; dus ook ‘s avonds of ‘s morgens vroeg).
Ik werk op een holistische en natuurlijke wijze en gebruik veel natuurlijke producten. Ik pas mijn werkwijze op jouw gezin aan, want ik vind het belangrijk dat de kraamtijd ook een fijne tijd is voor jullie.

Tijdens de 8 dagen kraamzorg, verzorg ik de:
1) controles van moeder en baby;
2) begeleiding bij de (borst)voeding;
3) voorlichting, geef instructies en help met de integratie van de baby in het gezin;
4) observaties, signalering en rapportering naar de verloskundige;
5) waarborging van de hygiëne.


 


Post Partum Doula services en rituelen

Sitting Moon – Zuo Yue Zi

Het worden van moeder is ook een nieuw begin. Het wordt ook wel de gouden periode genoemd (Zuo Yue Zi – Sitting a Mooncycle). Het is een periode waarin je kennis maakt met je kindje, voedt en hecht. En vooral ook zelf rust, reset en heelt. Door deze start de tijd te geven en daarmee jezelf, je baby en je gezin de tijd geeft, is het een periode met gouden kansen voor een goede start, met aandacht voor zelfzorg.
Doula Joyce biedt doula services om deze reset en zelfzorg te ondersteunen. Denk hierbij aan voetmassages, borstvoeding stimulerende massages, ontspannende en pijnverzachtende massages, moxa reset-ondersteuning, buikwikkels, belly binding, perineum herstel baden&pads, ontspannende cupping massage, acupressuur, verwarmende en herstellende voeding&thee, binding-stimulerende babymassages en mooie rituelen zoals het welkom baby ritueel, het rebozo sluitingsritueel of het reset ritueel na een miskraam. Deze services beschikbaar zijn naast de kraamzorg en worden apart berekend.

Rituelen

Welkom baby ritueel:
Als je de uitgerekende datum bent gepasseerd kan het fijn zijn om natuurlijke middelen in te zetten om de baby uit te nodigen om geboren te worden. Een ontspannende massage wordt gecombineerd met acupressuur punten en een ontspannende cupping massage en een voetmassage. Het geeft de mogelijkheid om heerlijk te slapen, het helpt de goede bevallingshormonen vrij te maken en nodigt de baby op een vriendelijke manier uit om geboren te worden. Het ritueel duurt 2 uur.

Rebozo sluitingsritueel (rond 40 dagen na de bevalling):
40 Dagen na je bevalling bestaat de mogelijkheid om een traditioneel Mexicaans rebozo sluitingsritueel te ondergaan. De rebozo is een doek die doula’s veel gebruiken voor verschillende massage- en houdingstechnieken. Tijdens deze behandeling help ik je emotioneel, spiritueel en fysiek je bevalling en kraamtijd af te sluiten en je klaar te maken voor je nieuwe leven met je gezin. Het ritueel duurt 2,5 uur.

Reset ritueel na een miskraam:
Na een miskraam kan het fijn zijn om je lichaam een extra boost te geven om te resetten. Doormiddel van een Moxa behandeling kan ik je deze reset-ondersteuning geven. In combinatie met een reinigende yoni steam bath geeft dit je de kickstart die je lichaam goed kan gebruiken. Het ritueel duurt 1,5 uur.


Kraamzorg voor als het anders loopt

Couveuse nazorg:
In Nederland heb je 8-10 dagen kraamzorg. Mocht je kindje te vroeg geboren zijn en worden opgenomen in een couveuse dan bestaat een grote kans dat je kindje pas later thuiskomt. Met couveuse nazorg krijg je ondersteuning om thuis te settelen en je kindje te integreren in het gezin. Je krijgt alle informatie, hulp en ondersteuning om je kindje te verzorgen. Deze couveuse nazorg loopt door tot aan het moment dat jezelf volledig de zorg op je kan nemen. Afhankelijk van je zorgverzekering wordt een vergoeding hiervoor door je verzekering uitbetaald.

Extra kraamzorg:
In gevallen waarbij jij (en je partner) nog niet zelfstandig kunnen zorgen voor je kindje na de kraamweek biedt Doula Joyce ook de mogelijkheid tot extra kraamzorg. Een verlenging van de kraamzorg met doula ondersteuning zorgt voor een fijne overgang. Het loopt door tot aan het moment dat jezelf volledig de zorg op je kan nemen. De moeder- en kindzorg worden aangeboden in een pakket van minimaal 3 uur per dag.

Zorg bij verlies van je baby:
Als je baby is overleden (voor, tijdens of vlak na de geboorte), is een overweldigende periode waarin je alles moet regelen voor je baby. Zeker als je nog andere kinderen hebt waarvoor je moet zorgen, dan kan moeilijk zijn om zelf te herstellen. Het is dan goed om te weten dat kraamzorg mogelijk is, zodat er ook iemand voor jou zorgt. Deze kraamzorg wordt vaak door de verzekering vergoed (als kraamzorg) direct na je bevalling (vanaf 24 weken zwangerschap) en duurt tot en met 8 dagen na de bevalling.